Μύθοι και αλήθειες για τα αιθέρια έλαια!

shutterstock_503108821

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν εξαιρετικά συμπυκνωμένα μείγματα πτητικών αρωματικών εστέρων, αιθέρων κ ά. συστατικών που περιέχονται σε διάφορα μέρη των φυτών (καρπούς, φύλλα, ρίζες, άνθη, φλοιούς, κουκούτσια, ρετσίνι) και παραλαμβάνονται με πίεση, έκθλιψη, εκχύλιση ή απόσταξη με υδρατμούς. Από κάθε φυτό, βότανο ή δέντρο μπορεί να προκύψει μια ποικιλία αιθέριων ελαίων. Είναι κυρίως άχρωμα, αλλά μπορεί να είναι υποκίτρινα, πράσινα ή κυανά, και η οσμή τους είναι συνισταμένη όλων των συστατικών τους. Οι περίπλοκοι συνδυασμοί αυτών των συστατικών δίνουν τον τελικό τόνο της οσμής του κάθε φυτού και τη μεγαλύτερη ωφέλεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δυστυχώς, λόγω του υψηλού κόστους παρασκευής και διάθεσης των αιθέριων ελαίων συχνά, προκαλείται σύγχυση στην αγορά σχετική με τη σύσταση αυτών καθώς τις περισσότερες φορές προβάλλονται ως 100% καθαρά, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αιθέρια έλαια νοθευμένα με λάδι, αρώματα ή ακόμη και για υδατικά εκχυλίσματα με ή χωρίς προσθήκη αρωμάτων! Ας δούμε κάποια βασικά τρικ που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τις παραπλανήσεις τέτοιου είδους.

Τα έξυπνα τεστ!

  1. Τα αιθέρια έλαια έχουν ελαιώδη υφή και δεν αναμειγνύονται με το νερό. Προσπαθήστε να αναμείξτε το αιθέριό σας με νερό. Αν αναμειχθεί πλήρως και δεν παρατηρείτε τις σταγόνες να επιπλέουν στο νερό, πρόκειται για κάποιο υδατικό εκχύλισμα πιθανώς εμποτισμένο με άρωμα και όχι για αιθέριο έλαιο.
  2. Για την περίπτωση της νοθείας με λάδι χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι λευκό χαρτί, ρίξτε μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο και παρατηρήστε τη διαφορά κατά την εξάτμισή του. Εάν η κηλίδα παραμείνει υποκίτρινη και ελαιώδης τότε πρόκειται για αιθέριο νοθευμένο με λάδι, ενώ αν η κηλίδα είναι διαφανής πρόκειται για καθαρό αιθέριο. Εξαιρούνται χρωματιστά και πυκνά αιθέρια έλαια όπως το Χαμομήλι, το Πατσουλί κ. ά. αντίστοιχα αιθέρια έλαια, που θα αφήσουν πιο βαθιά κηλίδα στην επιφάνεια του χαρτιού.
Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση.