Η ιστορία του αρώματος

egypt1

Η λέξη άρωμα (perfume) σημαίνει ευχάριστη, εκλεπτυσμένη μυρωδιά, που είναι η ευωδία των φυτών, και έχει ρίζα τις λέξεις per-(διαμέσου) και fume-(καπνός). Από την αρχαιότητα ως και σήμερα, όλοι οι πολιτισμοί λάτρεψαν το άρωμα, παραμένει μία από τις πρώτες επιλογές καλλωπισμού τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άντρες. Η τέχνη της παρασκευής αρωμάτων, ξεκίνησε στην αρχαία Μεσοποταμία και την Αίγυπτο και βελτιώθηκε περαιτέρω από τους Ρωμαίους και τους Πέρσες.

Οι πρώτοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αρωματικές ουσίες ήταν οι Αιγύπτιοι. Συγκεκριμένα, όταν άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών μια μεθυστική μυρωδιά κατέκλυζε το χώρο. Ήταν το κύφι, φημισμένο άρωμα που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν από 16 διαφορετικά συστατικά και το προσέφεραν κάθε απόγευμα στον θεό Ρα. 

Στην αρχαία Ρώμη μυρωδιές αναδίδονταν από κάθε ναό και σπίτι. Οι Ρωμαίοι εφηύραν άλλωστε το ξύρισμα και το after shave. Στα αρωματικά λουτρά βύθιζαν το σώμα τους σε ευωδιαστό νερό από αιθέρια έλαια και μετά το ξύρισμα έκαναν μασάζ στο πρόσωπο με αρωματικές αλοιφές.

Στην αρχαία Ελλάδα το άρωμα ήταν συνδεδεμένο με τη θρησκεία. Πολλά κείμενα κάνουν αναφορά για την ευωδιά που άφηναν πίσω τους οι θεοί όταν εμφανίζονταν. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει την πρακτική της επάλειψης των νεκρών με αιθέρια έλαια. 

Η πρώτη μορφή αρώματος ήταν το λιβάνι. Ανακαλύφθηκε στη Μεσοποταμία πριν από 4,000 χρόνια. Η πρώτη καταγεγραμμένη αρωματοποιός στον κόσμο ήταν γυναίκα με το όνομα Etruscan. Η έννοια και η σημασία του αρώματος αναπτύχθηκε διαφορετικά ανά τον κόσμο οπότε υπήρχαν πολλά είδη αρωμάτων πριν από τη μοντέρνα εποχή. 

Η σύγχρονη ιστορία του αρώματος εστιάζει κυρίως στη Γαλλία, αφού τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στον γαλλικό Νότο. Εκεί αναπτύχθηκε η τεχνική εξαγωγής «καθαρού» αρώματος, με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν ήταν γαλλικό αλλά Βρετανικό. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός αρωματοποιός Κριντ (Creed) άνοιξε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, όταν τα αρώματα έφτασαν στο Παρίσι, ξεκίνησε και η εμπορική τους ανάπτυξη και άνθισε στην τεράστια βιομηχανία που γνωρίζουμε σήμερα. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα συνθετικά προϊόντα.

Οι Ούγγροι ήταν εκείνοι που σύστησαν στο κοινό το πρώτο άρωμα, δημιουργημένο από αιθέρια έλαια αναμειγμένα με ένα αλκοολούχο διάλυμα.Το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε για αποκλειστικά προσωπική χρήση ήταν για την Βασίλισσα Ελισσάβετ της Ουγγαρίας και έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως το Νερό της Ουγγαρίας. Στο άρωμα κυριαρχούσαν κυρίως από φυσικά συστατικά όπως δεντρολίβανο και θυμάρι.

Καλάθι
Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό;

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση.